Pressemelding «Vinteren er høysesong for boligbranner – test røykvarsleren 1. desember»

I våre 11 kommuner har det de siste fem årene vært 133 boligbranner. Røykvarsleren redder liv. Test røykvarslerene og bytt batteri ved behov på Røykvarslerdagen 1. desember.

Røykvarslerdagen er et mangeårig samarbeid mellom Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Det lokale eltilsyn, brannvesenet og Gjensidige.

– Alle kan bli bedre på å tenke brannsikkerhet. Det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten i hjemmet, er å sjekke at alle røykvarslerne i boligen virker som de skal, og at de kan høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier branninspektør Anders Øverby i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR) IKS.

Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det klart beste er å ha varslere som er seriekoblet.

– Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å teste røykvarslerne og bytt batteri på Røykvarslerdagen 1. desember, sier Øverby.

Det finnes forskjellige typer røykvarslere. Noen har en «test» knapp man kan trykke på for å sjekke om det piper. Andre har et brannalarmanlegg som sier ifra automatisk hvis det trengs batteribytte. Finn ut hvilken type du har hjemme, test røykvarsleren og bytt batteri hvis det er behov for det.

røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten. Her kan du finne mye god informasjon om røykvarslere.

Koble røykvarslerne sammen
Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. For at alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, røykvarslerne kommunisere med hverandre.

– Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv, avslutter Øverby.

Faktaboks:

Riktig plassering av røykvarsleren:

– Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.

– Ha minst en røykvarsler i hver etasje.

– I boliger med flere etasjer bør du plassere røykvarslere i nærheten av trappene, slik at lyden fra alarmen bærer lettere gjennom etasjene.

– Du bør minst ha en røykvarsler per 60 kvadratmeter.

– Avstanden mellom to røykvarslere bør ikke være større enn 12 meter.

Kontakt

Anders Øverby, branninspektør                Tlf: 958 40 763 Epost:    anders.overby@mhbr.no

Terje Haugland, branninspektør               Tlf: 908 11 598 Epost:    terje.haugland@mhbr.no

 

Med ønske om en branntrygg og god førjulstid fra oss i MHBR IKS.

Pressemelding «Vinteren er høysesong for boligbranner – test røykvarsleren 1. desember»
Translate »