Hyttefolket slurver med sjekk av røykvarsler

I en ny undersøkelse formidlet via Facebook i mars 2018 blant hyttefolk, oppgir hele 36 prosent at de ikke sjekker røykvarsleren på hytta så ofte som man bør. I tillegg er det lokalt veldig mye snø i fjellheimen i vår region nå, og vi i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS oppfordrer hyttefolket til å tenke sikkerhet ved å ha alternative rømningsveier ut fra hytta.

         Fotograf : Ole Jørgen Kjellmark

 

-Det er skremmende å tenke på at mer enn en tredel av alle landets hytter ikke har røykvarslere som er testet på en forsvarlig måte, sier Anders Øverby, branninspektør i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS.

-Røykvarsleren er trolig den viktigste brannforebyggende innretningen man har i en hytte. For å være trygg på at varsleren fungerer til enhver tid, må man teste den ofte. Aller helst hver gang hytta tas i bruk, sier Øverby.

I en undersøkelse formidlet via Facebook i mars 2018, svarte hele 1750 eiere og brukere av hytter i Norge på spørsmål om brannsikkerhet på hytta. Dette svarte hyttefolket på spørsmålet om hvor ofte de sjekker røykvarsleren:

 1. Sjekker den hver gang hytta tas i bruk    703 (43,16 %)
 2. Sjekket den for noen uker siden               333 (20,44 %)
 3. Sjekket den for noen måneder siden       213 (13,08 %)
 4. Sjekker den en gang pr. år                         294 (18,05 %)
 5. Usikker/husker ikke                                      86    (5,28 %)

-En røykvarsler begynner normalt å pipe med små korte støt et par uker før den går helt tomt for strøm. Er det en stund siden hytta var i bruk, kan batteriet ha gått tomt for strøm i mellomtiden. Nettopp derfor er det så viktig å teste røykvarsleren hver gang man tar hytta i bruk, sier Øverby. 

-En annen utfordring i vår region som bekymrer oss i brannvesenet nå inn mot høytiden, er at det lokalt mange steder er veldig mye snø i fjellheimen. Mange kommer kanskje til nedsnødde hytter og må grave seg ned(!) til inngangsdøra, mens andre måker av taket for å forebygge at hytta ikke skal ramle sammen. Uansett oppfordrer vi hyttefolket på det sterkeste til å tenke sikkerhet, og sørge for at dere har alternative rømningsveier ut fra hytta, slik at dere kommer dere ut hvis en uønsket situasjon skulle oppstå, avslutter Anders Øverby.

Nå i påsken skal Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS sammen med i underkant av 60 andre brannvesen i hele landet ut og møte hyttefolk for en hyggelig prat om brannsikkerhet. Da vil de også dele ut en «minihytte». Denne henges opp et sted i hytta, og gir en god oversikt hva man må passe på for å unngå brann. Den har også et magasin for ekstra røykvarslerbatterier som alltid er lurt å ha lett tilgjengelig.

Bakgrunn:
Kampanjen utføres av brannvesenet i de fleste av landets store hyttekommuner i samarbeid med Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring.

 • Feil montering, mangelfullt vedlikehold eller feil bruk av pipe og ildsted er de vanligste årsakene til hyttebranner.
 • Håndverksmessig egeninnsats er mer utbredt på hytter enn i ordinære boliger. Dette kan øke faren for brann.
 • Mange hytter ligger utenfor allfarvei, noe som gir lang utrykningstid for brannvesenet.
 • Alle hytter skal ha minst én fungerende røykvarsler i hver etasje. I tillegg kreves et godkjent brannslokkeapparat eller en husbrannslange. På hytta må man selv være forberedt på å slokke en eventuell brann.

Sjekkliste for brannsikkerhet på hytta:

 • Sjekk røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk
 • Sørg for å ha alternative rømningsveier ut fra hytta
 • Ha alltid ekstra batterier i reserve
 • Gå aldri fra levende lys
 • Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ
 • Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte
 • Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk
 • Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig
 • Sørg for å ha rikelig med slokkeutstyr
 • Bruk godkjente fagfolk til utbedringer som krever dette

Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS ønsker alle en trygg og God Påske!

 

 

 

Hyttefolket slurver med sjekk av røykvarsler
Translate »