Det er dags for å ønske alle husstander i MHBRs område en riktig God Jul og et Godt Nytt År. Jula er ikke bare en høytid for familien med kos og god mat, den er dessverre også høytid for brann. I den forbindelse ønsker vi å komme med noen påminnelser knyttet til brannsikkerhet. Du finner mange gode råd og tips i denne artikkelen.
Røykvarsler og slukkeutstyr
Hvis du ikke har kontrollert batteri i røykvarsleren i høst er det på tide å gjøre det nå. En fungerende røykvarsler er sannsynligvis den billigste og enkleste livsforsikringen du kan ha. Sjekk gjerne også om din røykvarsler er av typen som er anbefalt å bytte ut. Les vår sak fra tidligere om dette: 650 000 røykvarslere bør byttes. Å bytte til en sikrere type røykvarsler kan være en god julegave til deg selv?
Sjekk også pulverapparater – at trykkindikator viser grønt. Snu apparatene opp-ned for å sjekke at pulveret er løst, slik at apparatet faktisk lar seg bruke ved behov.
Har du husbrannslange, sjekk tilgjengelighet for denne, og kontroller koblinger. Sjekk også at du har kontroll på kran, slik at du er sikker hvordan du faktisk får vann i slangen. I en stresset situasjon er det ikke like lett å holde hodet kaldt og huske hvordan ting fungerer.
En god backup på kjøkkenet kan også være å skaffe seg en slukke-spray. De finnes i hendige bokser som får plass i kjøkkenskapet, og kan i mange tilfeller være nok til å slå ut et lite branntilløp.
Levende lys og julebelysning
Jul og nyttår er tiden for levende lys. Men dette er også en potensiell brannstarter, spesielt i juledekorasjoner hvis lyset er i umiddelbar nærhet til brennbart materiale som tekstiler og tørr mose. Bruk stabile og brannsikre lysestaker, og sørg for at levende lys ikke står tent i rom hvor du ikke oppholder deg.
Fra kjeller og loft har man i disse dager plukket frem elektriske pynteelementer, som adventsstjerner og lysestaker. Mye av dette er dessverre av heller dårlig kvalitet, og vi anbefaler at dette slås av om natten. Vi tenker da spesielt på pyntebelysning innendørs. Bruk forskriftsmessige skjøteledninger. Unngå hjemme-mekk og “doble fustasjopphengsforkoblinger”.
Alkohol og matlaging
Komfyren er den desiderte brannverstingen gjennom året. I julen er dette også høyaktuelt. Sørg for at du er edru og ved dine fulle fem når du lager julemat. Mange branner oppstår fordi man glemmer eller sovner fra ting som står på komfyren, gjerne i forbindelse med beruselse. Det kan være en god forsikring å installere en komfyrvakt. Les mer om komfyrvakt.
Ildsted og oppfyring
I juletiden fyres det ofte i peis eller ildsteder som ellers ikke er mye i bruk. Mange har kanskje også tatt i bruk ildsteder som ikke har vært i bruk på mange år, nå som strømprisene er på et historisk høyt nivå. Husk å sjekke ildstedene grundig før bruk. Her finner du en nyttig sjekkliste.
Alle ildsteder og ovner oppfører seg forskjellig. Det kan være lurt å forberede seg. Finn “din metode” for oppfyring i ditt ildsted.
Hvis utetemperaturen slår om fra mange kuldegrader til null eller kanskje et par varmegrader kan det bli stående en “kuldepropp” i pipa, og det er umulig å få god trekk ettersom kald luft vil synke. Dette kan avhjelpes ved å brenne noe avispapir i ovnen, slik at man får litt varme i pipa og får luftstrømmen til å gå riktig vei. Råd og tips om oppfyring kan du få ved å kontakte oss på tlf 62 43 32 30.