Pressemelding «Brannsikker hytte i påsken»

«Brannsikker hytte i påsken»

Mange skal på hytta i påsken. Da er det viktig at man sørger for at hytta er godt sikret mot brann. Det aller viktigste er å sjekke at røykvarsleren fungerer!

I Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR) IKS sitt nedslagsfelt er det rundt 19.000 fritidsboliger. I takt med velstandsøkningen har mange hytter blitt større og mer påkostet. Og selv om mange bruker hytta mye, står de fleste hytter ubrukt i flere uker i strekk i løpet av året.

– Derfor kan ikke dette viktige budskapet sies for mange ganger; Hver gang hytta tas i bruk må man sørge for at røykvarsleren fungerer. Batteriet kan ha gått tomt siden forrige gang man sjekket, og da vil ikke røykvarsleren fungere. Pass derfor også på at man alltid har ekstra røykvarslerbatteri på hytta. Og er du i tvil om det, sett det på handlelista for påsken, sier branninspektør Anders Øverby i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR) IKS.

Mange hytter ligger utenfor allfarvei, og utrykningstiden er ofte lenger enn den vil være i mer sentrale områder. Derfor er det utrolig viktig at man ikke tar ferie fra brannsikkerhet når man drar på hytta, vi har ingen liv å miste i brann, sier Øverby.

Sjekkliste for brannsikker hytte:
• Sjekk røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk.
• Ha alltid ekstra batterier i reserve.
• Sørg for å ha alternative rømningsveier ut fra hytta (snø kan hindre rømning via vindu)
• Sørg for rikelig tilgang til slokkeutstyr
• Gå aldri fra levende lys.
• Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ.
• Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte.
• Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk.
• Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig.
• Bruk godkjente fagfolk til utbedringer som krever dette.

Bålforbud fra 15. april til 15. september

– Selv om det nasjonale bålforbudet først trer i kraft langfredag 15. april i påskeuka, må folk vise aktsomhet. For de som tilbringer påsken i lavlandet er det lokalt tørt mange steder etter vinteren med tørre kvister og tørt gress, som fort kan antenne. Vi vil minne om at det er den som tenner ild som har ansvaret, så vi oppfordrer folk om å være forsiktige med fyrstikker, bål, bålpanner og andre kilder til brann, avslutter Anders Øverby.

Kjør pent
MHBR forventer økt trafikk og oppfordrer samtidig påsketurister til å kjøre pent og holde køa. Hvis alle følger det, unngår vi forhåpentligvis uhell på de store “årene”, RV 3/25 gjennom Østerdalen og RV 25/26 til Trysil/Engerdal, som fører til de største vinterdestinasjonene i fjellheimen i vår region.

Er uhellet ute, ikke nøl med å ringe 110. Våre mannskaper er klare for å rykke ut, men brannvesenet håper på en stille høytid som alle andre.

 

Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS ønsker alle en riktig trygg og fin påske!

Pressemelding «Brannsikker hytte i påsken»
Translate »