Bjørnis på rundreise i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS

Hvis du kjenner en kommende skolestarter så er det sannsynlig at poden nylig har fått noen brannforebyggende oppgaver av selveste Bjørnis!

 

Barnehagedager 2019 – Årets kanskje triveligste oppdrag, men med et viktig budskap!

Barnehagedager med Bjørnis - Brannstasjon på Tolga

Hva er det røykvarsleren gjør, og hvorfor piper det når vi trykker på den? Hva skal vi gjøre hvis det brenner og kommer røyk? Hva er telefonnummeret til brannvesenet? Hva kan starte branner? Hva gjør vi hvis vi har brent oss?

Dette var bare noen av spørsmålene Bjørnis hadde med seg til skolestartere som deltok på MHBR IKS sine “Barnehagedager 2019”. Og på samtlige brannstasjoner kom både gode og riktige svar som perler på en snor! MHBR IKS må virkelig skryte av all kunnskapen barna i vårt ansvarsområde besitter omkring brann og brannforebygging.

 

Hvem er Bjørnis?

Bjørnis er født og oppvokst i Trondheim, ved Trøndelag brann- og redningsvesen. Der så de nemlig et behov for å kunne trøste barn og unge ved spesielt traumatiske hendelser som brann eller ulykker. Dermed så Bjørnis dagens lys, først som en trøstebamse som kan tas frem og gis bort ved behov. Etter hvert har konseptet vokst, ikke bare i fysisk størrelse men også i omfang. Bjørnis har blitt en fullvoksen brannbamse som kan adopteres av alle brann og redningsvesen nasjonalt. Selv om Bjørnis fortsatt er en trøstebamse arbeider han i dag veldig mye med brannforebyggende arbeid, særlig gjennom barn og unge. Det er for eksempel utarbeidet fine opplæringskonsepter med flip-over plansjer til bruk i barnehage og skole, aktivitetshefter med fokus på brannsikkerhet, egne Bjørnis reflekser og plaster også videre (les mer på brannbamsen.no). Bjørnis er også aktiv på sosiale medier, det er nok mange både barneforeldre og besteforeldre som har sett Bjørnis synge og danse facebook eller youtube.

Se video og les mer om når Bjørnis kom til MHBR IKS…

 

Barnehagedager 2019 – Bjørnis på rundreise i MHBR IKS

Bjørnis var på rundreise i MHBR IKS gjennom Barnehagedagene 2019 i uke 23, 24 og 25, og hadde følgende reiserute:

Åsnes – Onsdag 29. mai.

Elverum – Mandag og tirsdag 3. og 4. juni.

Trysil – Onsdag 5. juni.

Våler – Fredag 7. juni

Alvdal – Tirsdag 11. juni.

Folldal – Tirsdag 11. juni.

Tolga – Onsdag 12. juni.

Rendalen – Fredag 14. juni.

Stor-Elvdal – Fredag 14. juni.

Barnehagedager 2019 – Et samarbeidsprosjekt med mening

Barnehagedagene 2019 var er et samarbeidsprosjekt mellom våre forskjellige kommuners barnehager, men også internt mellom vår brannforebyggende avdeling og beredskapsavdeling. Bjørnis har reist rundt sammen med brannkonstabel Anders Tremoen fra beredskapsavdelingen og branninspektør Lars Kvissel fra brannforebyggende avdeling, begge normalt plassert ved beredskapssenteret i Elverum. I våre nordre kommuner har også branninspektør Terje Hugland fra brannforebyggende avdeling på Tynset vært med i reisefølget.  På hver brannstasjon møtte to lokale mannskaper fra beredskapsavdelingen blidt opp og hjalp til med arrangementet.

 

Barnehagedager 2019 – Undervisning, kjøretøy og utstyr, dans og moro…

Når Bjørnis var klar, brannstasjonen rigget med undervisningsmateriell og brannbilene stilt opp var det klart for å slippe inn hovedpersonene i opplegget, alle skolestarterne fra barnehagene som deltok på barnehagedagene 2019! På samtlige stasjonen ble Bjørnis og hans hjelpere møtt av svært glade, kunnskapsrike og motiverte barn!

Det hele startet med en liten halvtimes undervisning sammen med barna. Vi brukte Bjørnis sitt undervisningsmateriell og gikk igjennom alt ifra røykvarslere til behandling av brannskader, og jammen var barna flinke! Deretter tok de lokale brannmannskapene over og barna fikk både se og røre ved mye av kjøretøy og utstyr som befinner seg på sine tilhørende brannstasjoner. Etter dette kom Bjørnis på besøk! Bjørnis synes det hele var stor stas, for så mange glade barn og gode klemmer har han ikke fått i MHBR IKS tidligere. Det ble selvsagt også brannbamsedans og fotoseanse med hver barnehage.

 

Barnehagedager 2019 – Det viktigste til slutt

Som avslutning fikk hver enkelt skolestarter med seg Bjørnis sitt aktivitetshefte. Selv om opplegget på brannstasjon er veldig hyggelig så er det kanskje med hjelp av dette aktivitetshefte vi ved MHBR IKS håper å oppnå en brannforebyggende effekt i hjemmet. Aktivitetsheftet inneholder selvsagt mye lystbetonte aktiviteter som fargeleggingsoppgaver, rebuser, labyrinter også videre. Men den inneholder også en del viktige brannforebyggende momenter. Som for eksempel en sjekkliste hvor blant annet røykvarslere og slukkeapparater skal kontrolleres. Hvis Barnehagedager 2019 kan hjelpe oss med å avdekke eventuelle feil og mangler i hjemmet så kan det faktisk bidra til å redde liv! Derfor vil vi ved MHBR IKS sette stor pris på om Bjørnis sitt aktivitetshefte blir verdsatt i hjemmet, og også kanskje bli tatt med på besøk til for eksempel besteforeldre.

 

Bildegalleri:

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Bjørnis sin brannbamsedans:

Bjørnis på rundreise i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS
Translate »