RØYKVARSLER
Se egen side
VED BRANN / ØYEBLIKKELIG HJELP - RING 110
«Ledende på trygghet – inn i fremtiden»
Se egen side
Boligselskap
Boformer som borettslag, sameier eller velforeninger hvor flere mennesker eier eller forvalter boligbygg og/eller omkringliggende områder i fellesskap.
HMS-lovgivningen
Fastsatt gjennom “Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter”, også kalt “Internkontroll-forskriften”. Forskriften gjelder for alle virksomheter, inkludert boligselskaper.
Internkontroll og HMS-arbeid
I dette heftet bruker vi begrepene internkontroll og HMS-arbeid litt om hverandre. Betydningen er den samme: Systematiske tiltak som skal sikre at aktiviteter planlegges, organiseres, utføres og vedlikeholdes i samsvar helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen.
Helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid er lovpålagt gjennom “Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter” (også kalt internkontrollforskriften). Forskriften gjelder også boligselskaper som borettslag, sameier og vel, representert ved styret. Det innebærer at styret i boligselskapet skal kartlegge hvilke ulykker og uønskede hendelser som kan inntreffe, og gjennomføre tiltak for å hindre at slikt skjer.
En jungel av lover og forskrifter, men da det gjelder brann er Brann- og eksplosjonsvernloven, Forskrift om brannforebygging, El-tilsynsloven, Byggteknisk forskrift og Plan og bygningsloven viktig å kjenne til. Noen av disse har også egne veiledere.
Styret skal kjenne kravene til brannsikkerhet som gjelder for bygningsmassen, samt ha kunnskap om bygningsdeler, installasjoner og utstyr som skal oppdage brann eller begrense konsekvensene av brann. Styret har også ansvar for at beboerne er kjent med krav og egenskaper ved boligselskapets byggverk som har betydning for brannsikkerheten.
Det er viktig at styret setter seg inn i kravene til brannsikkerhet i bygningsmassen. I nyere bygg (etter 1997) skal det finnes noe som heter brannkonsept eller brannstrategi som dokumentasjon for brannsikkerheten i byggverket. I eldre byggverk (før 1985) finnes det gjerne ikke slik dokumentasjon, og da er det viktig at styret er klar over at det er noe som heter oppgraderingsplikt. Dette er hjemlet i Forskrift om brannforebygging § 8. Oppgradering av byggverk
Bygg oppført tidligere enn 1985, skal ha samlet sikkerhetsnivå tilsvarende Byggeforskrift 1985 eller nyere regelverk. Dersom bygget er oppført etter eldre forskrifter, eller har blitt endret vesentlig siden byggeår, bør styret engasjere fagfolk til å utføre en brannteknisk tilstandsanalyse. Brannvesenet kan ikke utføre slik analyse, men vi kan gi tips om hvem som kan.
Brannkonsept, brannstrategi eller tilstandsanalyse sier noe om alle forutsetninger og/eller begrensninger som har med brannsikkerhet å gjøre. Dette er forutsetninger som ligger til grunn for hvordan bygget skal brukes i bruksfasen ("leveår"), og at byggverket i sin tid fikk brukstillatelse av byggesak i kommunen. Dersom bruken av bygget endres, må dette meldes fra om og vurderes av kvalifisert person eller brannrådgiver.
HMS-arbeid er lovpålagt gjennom forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter. Denne forskriften gjelder også boligselskaper som borettslag, sameier og vel, representert ved styret.
Finn mer informasjon på Norsk brannvernforening sine sider. Her kan dere laste ned brosjyre, eksempel på risikoanalyse, branninstruks, plakater etc.
Her er det viktig for styret å sette seg inn i FDV-dokumentasjonen (forvaltning, drift og vedlikehold) for bygningsmassen. Der står det som oftest noe om bestemte intervaller de forskjellige installasjonene skal vedlikeholdes og kontrolleres. Viktig å merke seg at det er forskjell på ettersyn, service og kontroll!
Eksempel på installasjoner: Manuelt slokkeutstyr (håndslokkeapparater, brannslanger), brannalarmanlegg, automatisk slokkeanlegg (sprinkel), branndører, brann-porter/gardiner, røykluker, ventilasjonsanlegg forringet til brannalarmanlegg (f.eks trykksatte trapperom), overføring til 110 sentral etc.
Har dere oversikt over hvilke retningslinjer som gjelder? Har boligselskapet nødvendige kontroll- og vedlikeholdsavtaler?
Før boligsameie tar i bruk et gassanlegg skal styret melde anlegget inn til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Det gjøres via Altinn. Hvis det er flere boligsameier som skal bruke samme gassanlegg, kan innmeldingen av praktiske grunner gjøres av gasselskapet.
Les mer på Sikker Hverdag
Her er Forskrift om håndtering av farlig stoff, § 5. Krav til aktsomhet tydelig:
Brannfarlig gass kategori 1 og 2 skal ikke oppbevares i kjeller eller annet rom under terreng eller på loft.
Veiledning:
«I boligkompleks der det er felles garasjeanlegg, felles utendørs boder mv. må det foretas en vurdering av om det er forsvarlig at innehaver av hver boenhet kan lagre inntil 90 liter brannfarlig gass kategori 1 og 2 og inntil 50 liter brannfarlig væske i garasjen eller i boden. I en rekke tilfeller vil konklusjonen måtte bli at så ikke er forsvarlig. For boder og garasjeanlegg under terreng følger det av § 5 fjerde lett at det ikke kan oppbevares gass der i det hele tatt. For gass gjelder dette også når det gjelder bod på loft».
Flere tips på Sikker Hverdag
Brann i parkeringskjellere, garasjeanlegg og fellesområder kan være en stor utfordring for brannvesenet å håndtere. I MHBR IKS har vi satt dette på dagsorden, og er i gang med å kartlegge og risikovurdere alle parkeringskjellere med over 10 biler i hele vår region.
Om bruken av anlegget er annerledes enn forutsatt (fraviker fra brannkonsept/strategi/tilstandsanalyse), for eksempel lagring og oppbevaring (lager) i garasje av annet enn biler, så kan konsekvensene av en brann bli større enn bygget er dimensjonert for. Brannvesenet oppfordrer styret til å sette seg inn hvilke forutsetninger som ligger til grunn for bruken og anbefaler derfor å innføre vedtekter som ikke gir adgang til oppbevaring andre brennbare materialer enn biler. Det er mer enn nok brannenergi i biler!
I tillegg vil våre mannskaper utsette seg for unødvendig risiko når vi ankommer en sånn brann, og skal iverksette effektiv slokkeinnsats. Mannskapet forutsetter at de skal inn i en garasje og ikke et lager. Saker/ting som eventuelt lagres i en garasje forandrer risikobildet ved en brann, og brannutviklingen blir vesentlig annerledes og dermed uforutsigbar. Uforutsigbar på den måten at eventuelle røykdykkere som skal inn, møter på mange hindringer og farer som kan vanskeliggjøre innsatsen.
Dersom bruken av et areal forandres i forhold til forutsatt bruk, er dette meldepliktig og noe som kanskje forutsetter iverksettelse av ytterligere brannsikkerhetstiltak. Bruken av garasje som et lager er derfor å betrakte som et forskriftsbrudd ved at arealet er anmeldt og bygget som en garasje. Eventuelt lagergods i garasje øker risikoen for brann, og risikoen øker for at uvedkommende tar seg inn og starter en brann for «moro skyld», eller rett og slett har lyst til å ramme dere for å skade. Det er en bygningsteknisk forutsetning at beboerne skal lagre sine saker/ting i egne boder, som i noen tilfeller er egne brannceller med egne branntekniske krav.
I boder er det viktig at lagringshøyde blir overholdt både med tanke på røykdetektor og sprinkelhode. I boder med sprinkel er dette spesielt viktig for at sprinkel skal fungere som tiltenkt ved brann. Et sprinkelhode skal i utgangspunktet ha minimum 50 cm klaring til sidene og under seg for å fungere optimalt.
Hvis boder har netting eller åpning øverst mot tak, skal IKKE dette tettes igjen med plast, papp etc. Dette vil endre forutsetningen for brannsikkerheten og må vurderes av kvalifisert person ref. punkt 3.
Fellesområder er i all hovedsak deres rømningsveier for å komme ut. Trapperom, ganger og inngangsparti skal i utgangspunktet være fri for brennbart materiale. Planter (plastblomster), møbler, pyntegjenstander (juletrepynt) etc. hører ikke hjemme i disse områdene! Her er det viktig å kjenne til hva brannkonseptet for byggverket sier om lagring/oppbevaring og ikke minst lading (f.eks rullestol).
Mange gjenstander i disse områdene kan gjøre det interessant for noen å tenne på for å ødelegge eller ramme dere, det hindrer og forsinker brannmannskaper i en eventuell innsats og det hindrer og forsinker ambulansepersonell som skal fram med båre etc.
Ta gjerne kontakt med oss hvis dere har spørsmål. Vi kan komme på beboermøte, styremøte eller årsmøte hvis det er ønskelig.
På siden Brannforebyggende avdeling finner dere kontaktopplysninger.
Hovedkravet er at alle boliger skal ha minst én rømningsvei som fører direkte til det fri. Boliger med flere bebodde etasjer må ha alternative rømningsveier i tillegg.
Kravene på rømningsveier som gjelder for din bolig kommer an på når boligen ble bygget. Det kan være forskjell på kravene som gjaldt den gang, og kravene som gjelder i dag. Det er fortsatt kravet fra byggetidspunktet som gjelder. Men med flere rømningsveier er sjansen større for å redde seg ut i live
Enebolig på ett plan
Bor du i enebolig med bare en etasje som dere bor og oppholder dere på, så er det bare krav om en utgang rett ut på bakkeplan. Dette kan være inngangsdøren.
Leilighet på ett plan
Bor du i leilighet med bare en etasje som dere bor og oppholder dere på, så skal du enten ha:
Enebolig eller leilighet med flere plan
Hvis du har innredet kjeller eller loftstue, eller hvis du bor over flere etasjer, må du ha alternative rømningsveier i tillegg til en hovedrømningsvei. Det skal være mulig å rømme fra brann fra alle plan og etasjer hvor folk bor eller oppholder seg.
Med jevnlige brannøvelser er både små og store forberedte hvis alarmen går. Alle bør gjennomføre brannøvelse minst en gang i året.
Tips til brannøvelsen:
Alt om røykvarsler(e) finner du her.
Bør du velge pulverslukker eller skumslukker? Hvor mange? Hvor bør de plasseres? Hva med husbrannslange? Og slukkespray?
Alt dette skal Forbrukerrådets nye, store brannslukkeguide hjelpe deg å svare på.
De mest vanlige brannslokkeapparatene kan deles i to typer: skum og pulver. Slike apparater slokker effektivt de fleste typer branner som kan oppstå i hjemmet. I regelverket er både skum og pulver likestilte som slokkeutstyr.
Pulverapparater inneholder et fint pulver som legger seg over flammene og kveler dem mens en skumslokker inneholder vannbasert skum som kveler og kjøler ned brannen.
I alle norske boliger er det påkrevd med slokkeutstyr. Dette er enten:
Apparater med pulver skal til kvalifiserte fagpersoner for kontroll hvert 5 år og på utvidet kontroll og service hvert 10 år
Apparater med skum skal til kvalifiserte fagpersoner for kontroll og på utvidet kontroll og service hvert 5 år.
Som bruker av en bolig er du selv ansvarlig for egenkontroll av din håndslukker. Du kan selv utføre enkle kontroller av branslukkingsapparatet ditt. Dette må du gjerne gjøre flere ganger i året:
Brannvesenet gjennomfører ikke slike kontroller.
Rådet for vedlikehold av brannslokkemateriell har laget en liste over virksomheter og fagpersoner som kan gjøre en kvalifisert kontroll av slokkeapparatene dine i din kommune. (NB! Det er ikke sikkert at listen er heldekkende.)
Gamle brannslokningsapparater kan leveres uten kostnad på en miljøstasjon som tar imot farlig avfall.
Hvis boligen som leies ut er en egen utleiedel skal den være godkjent for utleie, og dette må søkes hos kommunen. Hvis det bare er rom i boligen som leies ut trenger utleier ikke en slik godkjenning så lenge rommet ikke endrer bruk.
Det er alltid den som eier boligen har ansvaret for å oppfylle kravene til brannsikkerhet. Boligeier har altså ansvar for at:
Dersom du velger å leie ut en bolig eller en boenhet som ikke tilfredsstiller kravene som er beskrevet i lover og forskrifter, kan dette få store konsekvenser for deg. Du kan på den ene siden risikere å bli idømt store bøter og på den andre siden kan du risikere at dem du leide ut til saksøker deg fordi de har blitt utsatt for en risiko de ikke visste noe om. Dette gjelder spesielt om boenheten ikke har egnede rømningsveier eller utstyr til å slokke brann. Oppstår det en brann og leieboeren din ikke har mulighet til å komme ut, vil det være du som står ansvarlig for hendelsen.
Husk! Et enkelt rom som leies ut i f.eks. en enebolig, regnes som en del av boligen og inngår i samme branncelle. Men en leilighet som skilles fra en bolig og per definisjon utgjør egen boenhet, må skilles fra den øvrige boligen med branncellebegrensende bygningsdeler.
Skal du leie bolig? Før du signerer leiekontrakten bør du sjekke at utleier tar brannsikkerheten på alvor.Sjekk at det finnes rømningsveier i tilfelle brann, at røykvarslere fungerer og at det finnes slokkeutstyr som pulverapparat eller brannslange.
Det er utleiers ansvar å sørge for at brannsikkerheten er tilfredsstillende. Brannvesenet utfører tilsyn av brannsikkerheten ved særskilte brannobjekt, men dette omfatter ikke studenthjem eller private hybler. Derfor er det viktig at de som skal leie tar ansvar selv for å sjekke dette før de inngår leiekontrakt.
Sjekkliste før du leier:
Sjekkliste for når du flytter inn:
Mange er ikke klar over at det stilles samme krav til hytter og fritidsboliger som til ordinære boliger. Dette betyr blant annet at alle hytter og fritidsboliger skal ha minst én røykvarsler i tillegg til brannslokkeapparat eller husbrannslange.
Årlig er det branner og branntilløp i over 1000 hytter og fritidsboliger i Norge. Bruk av åpen flamme utgjør minst en tredjedel av alle hyttebranner. Dårlige kokeanlegg, feil fyring og mangelfulle skorsteiner og ildsteder topper listen over brannårsaker.
Det nytter ikke med røykvarsler og slokkeutstyr hvis dette ikke vedlikeholdes regelmessig. Røykvarslerbatteriet bør byttes minst en gang årlig. Hver gang du tar i bruk hytta, bør røykvarsleren testes med testknappen. Pulverapparat bør vendes opp ned slik at pulveret ikke klumper seg, og man må sjekke at trykkindikatoren peker på det grønne feltet.
Sjekkliste
NB! Om vinteren kan det være viktig å sørge for å ha alternative rømningsveier ut fra hytta (snø kan hindre rømning via vindu).
Komfyren er hjemmets største brannkilde. Med en komfyrvakt slår komfyren seg av når det oppstår farlige situasjoner.
Komfyrvakten består av en sensor og en strømavbryter, som enten er plassert bak komfyren eller i sikringsskapet. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.
Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Det betyr at komfyrvakten skal være installert som en del av det faste elektriske anlegget. Kravet kom i 2010.
Komfyrvakter koster fra rundt 3500 kroner men for spesielt utsatte personer (ofte med kognitiv svikt) kan hjelpemiddelsentralene installere komfyrvakt gratis. Sjekk hos din lokale hjelpemiddelsentral hvilke vilkår som gjelder. Kommunale ergoterapeuter eller hjemmesykepleiere kan hjelpe til med søknad.
Eldre, funksjonshemmede og andre som kan føle seg utrygge ved å bo hjemme og som har behov for å påkalle hjelp ved behov bør ha en trygghetsalarm.
Trygghetsalarm er ikke en lovpålagt tjeneste, men et tilbud og en tjeneste fra kommunen som skal bidra til at bruker føler seg trygg i hjemmet hele døgnet og som benyttes når det er behov for å tilkalle hjelp. Du kan kontakte kommunen for å få informasjon om og få hjelp til å søke om trygghetsalarm.
I noen (men ikke alle) kommuner kan man i tillegg få påkoblet en røykdetektor som tilknyttes trygghetsalarmen som vil gi tidlig varsling hvis en brann vil oppstå. Vi anbefaler at du tar kontakt med din kommune for å få mer informasjon om dette
MHBR har tidligere installert og driftet trygghetsalarmer i noen av våre kommuner, men slik er det ikke lengre. Elverum kommune har tatt over alle brukere fra 1. januar 2019 og Våler kommune har tatt over alle bruker fra 1. juli 2019.
Propan, bensin, rødsprit, lynol o.l. er væsker som karakteriseres som svært brannfarlige. Det er derfor viktig at oppbevaring av brannfarlig væske skjer forsvarlig, og på en slik måte at det ikke oppstår fare for brann eller eksplosjon.
Tips:
I sommerhalvåret blir det gjerne tørt, og faren for skog- og lyngbrann øker. I Norge er det derfor forbud mot å tenne bål og grill i og i nærheten av skog og annen utmark (1) mellom 15. april og 15. september.
Dersom det er åpenbart at opptenningen ikke kan medføre brann (2) er det allikevel et unntak i det nasjonale forbudet som gir mulighet for å gjøre opp ild. Uansett er det viktig at den som tenner opp ild er svært oppmerksom og påpasselig slik at ilden ikke kommer ut av kontroll.
MHBR IKS gir ikke tillatelse. Vi vil aldri kunne garantere at et bål åpenbart ikke kan føre til brann. MHBR IKS sin vurdering er derfor at det ikke er hensiktsmessig eller forsvarlig å gi en slik tillatelse.
Svaret er fortsatt: Nei.
MHBR IKS gir ikke tillatelse.
Hvis du allikevel velger å ta sjansen på å brenne bål i og i nærheten av skog og annen utmark, lage Sankthansbål eller noe annet, er det fint om du bruker denne meldingen. På den måten kan unødvendige utrykninger unngås og vi får informasjon om tid, sted og hvem som er ansvarlig for aktiviteten.
En unødvendig utrykning kan i ytterste konsekvens føre til at vi i MHBR kan komme for seint inn i andre og alvorligere situasjoner.
Ved brenning av hageavfall eller lignende på egen tomt (innmark) behøver du ikke å bruke denne meldingen, men det kan det være greit å informere Alarmsentral brann Innlandet på telefon 611 48 000 samme dag som brenning, slik at en unngår unødvendig utrykning.
Krav til aktsomhet gjelder alltid. Den alminnelige aktsomhetsplikten sier at enhver plikter å vise aktsomhet ved gjennomføring av aktivitet som kan føre til brann. Husk at aktsomhetsplikten gjelder overalt, i parker og hager, på verandaer og terrasser eller under brennbare tak eller lignende overbygninger.
Ved overtredelse av aktsomhetsplikten eller det generelle forbudet kan man straffes med bot eller fengsel.
I Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS er feiing av skorsteiner risikobasert. Behovet blir vurdert ut fra registrerte fyringsvaner og den enkelte huseiers bruk av sitt ildsted. I utgangspunktet vil feiing av fyringsanlegget utføres minimum hvert fjerde år, men kan ut i fra en faglig vurdering bli oftere.
Det er opp til feierne å gjøre en faglig vurdering basert på risiko, noe som kan medføre intervaller fra 1-4 år.
Ønsker du feiing og tilsyn utenom risikobasert intervall kan du bestille det selv.
Elverum kommune: Her er det enklest å bruke selvbetjeningsportalen MinEiendom. Her finner du informasjon om de eiendommene du eier i Elverum og du kan kommunisere direkte med kommunen.
På denne siden finner du informasjon om blant annet kommunale gebyrer, kart, tinglyste heftelser og utfakturerte gebyrer. Du får også informasjon fra Sør-Østerdal Interkommunale Renovasjonsselskap (SØIR) og Midt-Hedmark Brann- og redningsvesen (MHBR). Du finner også en meldingstjeneste om det er noe du ønsker å melde fra til Elverum kommune om.
Du kan logge deg inn via ID-porten med MinID, BankID på mobil, BankID, Buypass eller Commfides.
Øvrige kommuner: Ring oss på Tlf: +47 62 43 32 30 eller send oss en E-post: post@mhbr.no.
Du kan også bruke dette skjemaet for å komme i kontakt med oss.
Ja.
Fra 01.01.2016 er det innført et lovkrav om feiing og tilsyn i alle fritidsboliger med skorstein og ildsteder.
Feiing og tilsyn blir foretatt samtidig ved besøk i din fritidsbolig. Frekvensen legges opp etter en risikovurdering på bakgrunn av bruk, fyringsvaner og tilstand på fyringsanlegget med intervall fra 4 til 8 år.
MHBR vil utføre tjenesten områdevis. Dette vil bli varslet med sms til eieren av fritidseiendommen, hvor du som eier må gi en tilbakemelding.
Hovedprioritert av områder vil være hyttefelt i første omgang. Eiere av fritidseiendommer som ligger på mer spredt områder kan ta kontakt med oss for avtale.
For vanlige boliger vil MHBR IKS sende ut årlig feie- og tilsynsgebyr. Alle kommunene i vår region har valgt å innkreve gebyret årlig og kostnaden blir fordelt istedenfor å innkreve hele kostnaden det året besøket finner sted.
Eiere av fritidsboliger får gebyr etter utsendt varsel om feiing og tilsyn på gjeldene eiendom, uavhengig om det gjennomføres feiing og tilsyn.
Vi har valgt å innkreve gebyret årlig og kostnaden blir derfor fordelt istedenfor å innkreve hele kostnaden det året besøket finner sted.
Eiere av fritidsboliger får gebyr etter utsendt varsel om feiing og tilsyn på gjeldene eiendom, uavhengig om det gjennomføres feiing og tilsyn.
Hvis du har en pipe som ikke er i bruk kan du bruke følgende skjema.
Søknad om fritak for feie- og tilsynsgebyr som blir innvilget gjelder i inntil 3 år. Deretter må man søke på nytt hvis det ikke har skjedd endringer. Grunnen til at man ikke automatisk får forlenget et fritak er at det kan være endringer f.eks. ved fyring eller ved at eiendommen blir solgt.
Vi jobber i feiervesenet: https://mhbr.no/feiervesenet/
Før feiing må du sikkerstille:
NB! Du må ikke være hjemme når feieren kommer, selv om det er positivt om du kan være tilstede. Hvis du ikke har mulighet å være tilstede, må du varsle feieren (svare på sms) om at du har forberedt besøket. Alternativt tar du kontakt for ny avtale før den dagen feieren har varslet at han/hun kommer.
På selve dagen:
Før tilsyn må du:
NB! Det må være en myndig person tilstede under besøket. Hvis du ikke har mulighet å være tilstede, vennligst ta kontakt for ny avtale før den dagen feieren har varslet at han/hun kommer.
Tenk også igjennom brannsikkerheten før besøket:
Det er avhengig av hvilken type skorstein du har og en rekke andre faktorer.
Enklest er om du tar kontakt med oss på telefon: 62 43 32 30
Jo.
Feiing og tilsyn med fyringsanlegg er hjemlet i forskrift om brannforebygging og kommunen er pålagt å etablere feie- og tilsynstjeneste.
Selv om det er positivt at du feier selv, så er vi derfor fortsatt pålagt å besøke deg.
Om det er riktig kan godt diskuteres, men slik det er lagt opp til i dag så betaler alle hytteeiere det samme gebyret. Men du skal ikke se bort ifra at dette vil endres i fremtiden.
Ved Tilsyn: Ja
Hvis det gjelder tilsyn så må det være en myndig person hjemme når feieren kommer. Hvis du ikke har mulighet å være tilstede, vennligst ta kontakt for ny avtale før den dagen feieren har varslet at han/hun kommer.
Ved Feiing: Nei
Hvis det gjelder feiing så må du ikke være hjemme når feieren kommer, selv om det er positivt om du kan være tilstede. Hvis du ikke har mulighet å være tilstede, må du varsle feieren (svare på sms) om at du har forberedt besøket. Alternativt tar du kontakt for ny avtale før den dagen feieren har varslet at han/hun kommer.
NB! Ved ny avtale som inngås etter at feierne er ferdig i ditt område, og som medfører ekstra kostnader for feieravdelingen, vil det påløpe et ekstra gebyr.
Du vil vanligvis få varsel på sms cirka en uke før feieren kommer.
NB! Feiing på fritidsbolig blir varslet på sms ca 14 dager før feieren kommer.
Ja.
Feieren skal kunne utføre feiing og tilsyn av fyringsanlegg til alle årstider og under værforhold som gjør at arbeid på tak er risikofylt. Feieren har krav på å kunne utføre arbeidet under trygge forhold uten å utsette seg for fare og det er eier som er ansvarlig for å tilrettelegge for dette.
Utøvende feier kan ut i fra en samlet vurdering av risikoforholdene utvise faglig skjønn og nekte å utføre feiing hvis han eller hun er i tvil om sin egen sikkerhet.
Sikkerhetskravene til arbeid på tak finner du her.
Da kan det være fordi ditt ildsted ikke er rapportert inn til oss. Bruk dette skjemaet.
Kommunen skal sørge for at brannvesenet gjennomfører motivasjons- og informasjonstiltak om faren for, og ved brann, om forebyggende brannverntiltak og opptreden i tilfelle brann. (Lovdata)
Ved tilsynet vil det bli skrevet en tilsynsrapport som leveres eier/bruker/representant.
En millimeter sot i kjelen vil øke fyringsutgiftene med 5% fordi sot isolerer. En skorstein med mye sot vil i tillegg slippe ut mer CO2 og trekke dårligere. Feiing ved behov vil derfor være økonomisk, være mindre helseskadelig og mer miljøvennlig.
Forskriftens hovedprinsipp er at det skal feies så ofte som nødvendig for å hindre at brann eller andre skader oppstår. I utgangspunktet skal det enkelte fyringsanlegg vurderes med hensyn til hvor hyppig det er behov for å feie. Det er feieren sitt faglige skjønn som avgjør om det skal feies utover minstekravet.
I 1998 innførte man behovfeiing med bakgrunn i bedre statistisk materiale i 90 årene. Her oppdaget man at branner i tilknytning til piper og ildsteder oftest skyldes feil montering og eller bruk. Tjenesten endret seg da til også å omfatte tilsyn med fyringsanlegg. Det ble antatt at det var bedre brannforebygging å vri ressurser over fra tradisjonell feiing til å drive tilsyn.
Pipebrann oppstår av beksot. Uheldig fyringsmønster og/eller dårlig isolerte skorsteiner kan gi dannelse av beksot. Denne type sot er vanskelig å fjerne med ordinær feiing, og man må derfor foreta fresing av skorsteinen. Det er derfor viktig at feieren får avdekket om det forekommer beksot i skorsteinen, når han eller hun kommer på sin runde.
Beksot er et resultat av ufullstendig forbrenning og kan føre til kraftig pipebrann. Dersom det blir avdekket store mengder beksot i skorsteinen vil boligseksjonen kreve at det blir utført tiltak. Alternativt kan det være aktuelt å ilegge eier et fyringsforbud.
Ved mye beksot i skorsteinen øker sannsynligheten for pipebrann, og Brann- og redningsetaten anbefaler fresing av skorsteinen i slike tilfeller.
Ved fresing brukes et spesiallaget feierredskap som gjør at den harde soten i skorsteinen løsner. Under fresing vil det oppstå noe mer trykk i skorsteinen enn ved ordinær feiing. Stenging av spjeld og luker er dermed ekstra viktig under en freseprosess.
Riktig vedfyring gir god utnyttelse av energien i veden og minimalt med utslipp og forurensninger. Ved feil fyring kan virkningsgraden fort bli redusert til det halve og faren for sotbrann øker!
Fyringstips:
Hvis en fyrer med for lite luft og/eller rå ved, dannes det beksot i skorsteinen. Denne soten likner asfalt/tjære og er veldig vanskelig å fjerne. Da må det spesialverktøy til som kan ødelegge skorsteinen. Det er dette som kan ta fyr og bli til en sotbrann. Det er fyrbøteren selv som bestemmer hvordan soten i skorsteinen skal være.
Ja, det er fullt lovlig å gjøre dette selv. Men husk at det er krav om hvordan jobben skal utføres for å ivareta brannsikkerheten. Et ildsted har mange sikkerhetskrav som skal hindre at brann oppstår. Det er spesielt viktig at disse blir fulgt.
Selv om det ikke er krav om kvalifisert kontrollør anbefaler vi sterkt at kvalifisert kontroll blir utført av et godkjent firma. Feiervesenet tar ikke på seg utførelsen av slik kontroll og godkjenning. Dette bl.a. for å unngå å komme i habilitetskonflikt ved senere tilsyn med fyringsanlegget (”tilsyn med seg selv”). Feiervesenet kan imidlertid bistå med veiledning og informasjon
Er det noe du lurer på eller har spørsmål, ta kontakt med byggesak eller miljøavdelingen i din aktuelle kommune.
Oljetanker som ikke er i bruk skal fjernes. Dette gjelder både glassfiber og ståltanker. Det hjelper ikke om du har brent tanken tom, det kan ligge mange liter olje i en slik “tom” tank. Derfor skal oljetanker som ikke lenger brukes tømmes og renses av et godkjent firma som har både sertifisert utstyr og mannskap. Deretter skal oljetanken fjernes.
Kommunen fører et register over nedgravde oljetanker som er i bruk. Formålet med dette registeret er å redusere forurensningsfaren og omfanget av en eventuell lekkasje. Derfor ber vi om at du melder fra hvis oljetanken din er renset og fjernet. Firmaet som sanerer tanken vil hjelpe deg med dette, men det er ditt ansvar å sørge for at det faktisk blir gjort.
NB! Husk at Enova gir økonomisk støtte hvis du erstatter fossil oljefyring med et fornybart alternativ og samtidig sanerer oljetanken. De gir også økonomisk tilskudd til fornybare, vannbårne oppvarmingsløsninger, til energirådgivning, og til helhetlig energioppgradering av boligen din. På enova.no finner du informasjon om støtteordninger og energitiltak for boligen.
Er det noe du lurer på eller har spørsmål, ta kontakt med byggesak eller miljøavdelingen i din aktuelle kommune.
Hvis oljetanken ligger spesielt vanskelig til – for eksempel under byggverk – kan kommunen gi dispensasjon fra kravet om fjerning, men du må søke kommunen om tillatelse til dette.
Kommunen kan ved søknad om gjenfylling gi tillatelse til at tanker som permanent tas ut av bruk, tømmes og rengjøres av godkjent firma for deretter å gjenfylles på stedet med sand, grus eller lignende. Mindre tanker aksepteres gjenfylt med spesielt skum.
Planlegger du et arrangement i et bygg eller på et område som normalt ikke brukes til slike tilstelninger, må du sende oss en melding.
Tips:
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har utarbeidet en veileder for sikkerhet ved store arrangementer, her kan du lese mer om hva som kreves av tiltak og søknader.
Skal du bruke lokaler til overnatting som ikke er godkjente overnattingssteder, må du sende oss en melding.
Tips:
Ved overnatting i byggverk som ikke er beregnet for dette, skal følgende informasjon meldes til brannvesenet:
Det er i utgangspunktet forbudt mot å avfyre fyrverkeri utenom tidsrommet 18.00 til 02.00 på nyttårsaften.
Skal du sende opp markfyrverker utenom dette i anledning bryllup, jubileum eller lignende må du søke om tillatelse til dette.
Tips:
Elverum kommune: På beredskapssenteret i Elverum kan du leie mannskap og bil i forbindelse med trefelling og vannfylling (avhengig av tilgjengelighet og aktuell beredskapssituasjon). Ta kontakt med utrykningsleder Elverum på telefon 909 17 758 for pris og eventuell avtale.
Øvrige kommuner: Ring oss på Tlf: +47 62 43 32 30 eller send oss en E-post: post@mhbr.no.
Elverum kommune: På beredskapssenteret i Elverum kan du leie redningsvester og lensepumpe. Du kan også få etterfylt luft på dykkerflasker. Ta kontakt med oss og vi hjelper deg med dette.
Hva koster det?
Øvrige kommuner: Ring oss på Tlf: +47 62 43 32 30 eller send oss en E-post: post@mhbr.no.
Hedmarken, Midt-Hedmark og Ringsaker brannvesen har lagd en brosjyre med ønske at alle, både eiere, drivere og brukere av
campingplassen skal ha en trygg og sikker opplevelse når de oppholder seg der.
Vi har tatt utgangspunkt i gjeldende lovverk, samt temaveiledningen for campingplasser som er utarbeidet av Norsk brannvernforening.
Lenke til brosjyren finner du her: Bedre sikkerhet på campingplassen.
NB! Les også spørsmål og svar om nye krav herunder.
Ja, men det er ikke vedtatt.
Les mer på Regjeringen.no her.
− Hvis alt går etter planen, kan de nye reglene tre i kraft fra 1. januar 2022 og dermed være klare til campingsesongen 2022. Endringene vil samlet føre til økt brannsikkerhet på campingplasser, sier Nikolai Astrup, kommunal- og moderniseringsminister (H).
Vi får mange henvendelser fra f.eks. barnehager som ønsker besøk av Bjørnis. Da Bjørnis og de andre brannkonstablene har en hektisk jobb, legger vi ikke opp til besøk i barnehager. Men av og til inviterer MHBR til større samordnede arrangement der dere kan treffe Bjørnis.
Kravet for å bli brannkonstabel varierer fra brannvesen til brannvesen, men felles er at arbeidet som brannkonstabel stiller høye krav til fysisk- og psykisk helse. På denne siden kan du lese mer om hvordan vi rekrutterer brannkonstabler i Midt-Hedmark Brann – og redningsvesen IKS (MHBR). Avisa Østlendingen har laget en serie som skildrer livet på brannstasjonen. Hvis du vil vite mer om hvordan det er hos oss, kan du få et innblikk her
Prosessen for rekruttering av brannkonstabler i MHBR starter med stillingsutlysning på nettsidene våre og andre medier.
Ut ifra de innsendte søknadene inviteres aktuelle kandidater til opptaksprøver, før vi med bakgrunn i CV og opptaksprøver inviterer kandidater til intervju som gjennomføres som ordinære jobbintervjuer. Før ansettelse må kandidaten gjennomgå en helsetest hos vår bedriftshelsetjeneste.
Videre må søkere:
Søkere uten bestått videregående utdanning kan vurderes på bakgrunn av realkompetanse.
Utdanning og erfaringer
Vi er spesielt interessert i søkere med:
Etter ansettelse sørger MHBR for opplæring på brannkonstabelnivå gjennom intern kursing og grunnkurs ved Norges Brannskole.
Fysiske krav og tester
Ved nyansettelse må minimum følgende tester gjennomføres og bestås:
Kondisjon
3000m på under 15 minutter.
Tredemølle
Testen gjennomføres med en vekt på til sammen 23 kilo som består av utrykningsbukse, utrykningsjakke og 2×4-liters flaskepakke for røykdykkere. Tredemølla går på konstant hastighet på 5,6 km/t med økende stigning på båndet:
Styrke
Testen består av tre øvelser, og gjennomføres med samme påkledning som tredemølletesten (23 kilo). Øvelsen med opptrekk utføres uten flaskepakke.
Høyde
Gang i høy stige, samt kunne utføre en oppgave i høyden
Røykdykkerrelatert test
Testen som har som mål å kartlegge kandidatens romfølelse og evne til å orientere seg.
Praktisk test
Praktisk prøve hvor vi tester hvor løsningsorientert du er i møte med utfordringer du kan møte i arbeidet. Oppgavene kan endres fra år til år.
Medisinsk test
Før eventuell ansettelse, sendes kandidaten til helseundersøkelse hos vår bedriftshelsetjeneste.
Røyking
er en av de årsakene som fører til flest dødsbranner bl.a. ved røyking på sengen. Bruk store og stabile askebeger og hold deg våken om du må røyke. Røyk aldri på sengen!
Levende lys
fører ofte til alvorlige branner når det forlates og glemmes. 20 % av alle branner kan spores tilbake til feil bruk av levende lys. Utvis varsomhet ved bruk. Plasser tente lys slik at brennbart materiale ikke tar fyr. Unngå bruk av brennbare lysestaker, lysmansjetter, lys med brennbare artikler innstøpt og lys i dekorasjoner.
Plasser aldri telys direkte på bord eller duk, men på noe som tåler høy temperatur. En telysholder må være åpen og gi god lufting. Tette telysholdere vil kunne gi overoppheting og farlig oppflamming. Soting fra flammen kan være et varsel om for dårlig lufttilførsel. Hvis telyset flammer opp må du aldri helle vann på det. Dersom du forsøker å slokke med vann, kan det føre til en større oppflamming. Kvel flammen, f.eks. med en lyseslokker – ikke blås.
Forlat aldri et rom med levende lys!
Elektrisitet – den største årsaken til branner
Feil ved elektriske anlegg og feil bruk av elektrisk utstyr er årsak til 40 % av brannene i Norge. Mange av brannene starter på grunn av likegyldighet, uvitenhet og glemsomhet.
Følg alltid bruksanvisningen for de enkelte elektriske apparatene, både når det gjelder bruk og vedlikehold. Bruk ikke apparater til andre ting enn det de er tiltenkt og laget for. Forsøk deg heller ikke som “hobbyreparatør” – overlat reparasjoner til fagfolk.
Komfyren
er det elektriske apparatet som er involvert i flest boligbranner!Tørrkoking/overoppheting er en hyppig brannårsak. Har du lett for å glemme å skru av kokeplaten, finnes det utkoplingsutstyr (komfyrvakt) som bryter strømmen etter en viss tid. For eldre og funksjonshemmede kan hjelpemiddelsentralen i kommunen gi nærmere informasjon. Tar det fyr i fett- eller smultgryte, legg lokket på og skru av strømmen. NB! Ikke bruk vann.
Vaskemaskiner og tørketromler
er vanlige brannårsaker. Slå alltid av vaskemaskinen, oppvaskmaskinen og tørketrommelen når du forlater boligen. La heller ikke disse maskinene være i drift mens du sover. Rengjør lofilteret i tørketrommelen hver gang etter bruk. Tette lofiltre kan gi høy varmeutvikling og føre til brann.
Termostatstyrte og elektriske apparater
Mange apparater som brukes daglig i husholdninger, som kaffetraktere, vannkokere, strykejern, hårfønere og lignende, er utstyrt med termostat. Går termostaten i stykker kan temperaturen på kort tid øke å forårsake brann. Trekk derfor alltid ut støpselet på termostatstyrte elektriske apparater når de ikke er i bruk.
Unngå å la tv-apparatene stå i “stand-by”. Det er fortsatt strøm i tv-apparatet dersom det kun slåes av med fjernkontrollen. Om lag 1500 tv-apparater brenner i Norge hvert eneste år.
Belysning og oppvarming
Lyspærer avgir mye varme. Bruk derfor aldri sterkere pære i en lampe enn det som er anbefalt. Svimerker på en lampeskjerm, gardiner eller møbler er et tydelig forvarsel om at du har en potensiell brannfelle.
Ovner må plasseres med god avstand til gardiner, møbler og annet brennbart materiale. Ovner må aldri tildekkes – tørk derfor aldri klær på ovnen. Vifteovn og løse lamper bør ikke brukes i barnerom, da dette er produkter som lett kan tildekkes, eller velte i forbindelse med lek.
Strømforbruk og strømkapasitet
Summen av alle elektriske hjelpemidler i en bolig kan føre til en overbelastning på strømnettet og gi kortsluttninger i sikringsskap, stikkontakter, skjøteledninger og elektrisk utstyr. Det er derfor viktig å sørge for at det finnes nok strømuttak i boligen, slik at det enkelte strømuttak ikke blir overbelastet. Mange branner starter som en følge av kortslutninger som gir lysbuer i det elektriske anlegget.
Brannforebyggende avdeling har satt seg som mål å utføre brannforebyggende informasjons- og motivasjonsarbeid rettet mot risikogrupper. Trygg hjemme- gruppa jobber målrettet mot såkalte risikogrupper ved hjelp av blant annet undervisning, hjemmebesøk, bekymringmeldinger og tilsyn.
2 av 3 som omkommer i brann er ekstra utsatt for brann av ulike grunner. Slike grunner kan for eksempel være nedsatt syn og/eller hørsel, alder, røyking, boforhold og nedsatt bevegelighet. Dette kan både øke sjansen for at brann oppstår, og for at resultatet blir det verst tenkelige: dødsfall som følge av brannen.
Midt-hedmark brann og redning IKS ønsker å drive brannforebyggende arbeid rettet mot deg som kan være mer utsatt for brann enn andre. Tanken er at vi forebygger best når vi jobber der risikoen er størst.
Dersom du kan tenkes å være ekstra utsatt for brann, eller kjenner deg utrygg på hvordan du kan forebygge brann eller hva du skal gjøre om det begynner å brenne, så kontakt oss gjerne. Vi ønsker å bli invitert på en uformell prat om brannsikkerhet hjemme hos deg. Det kan for eksempel dreie seg om røykvarsler, rømningsvei, slokningsutstyr, hjelpemidler eller lignende. Et slikt hjemmebesøk er gratis og selvsagt helt frivillig. Vi har taushetsplikt.